Картофено пюре в обвивка от кайма
Кула от картофи с кисели краставички, пилешки хапки и покривка от кайма с лук.
Вулкан в стил мусака - това се готви в кухнята на влогърката Диана Митова-Попова - Диди. Според авторката на рецептата тази храна е подходяща както за семейна, така и за романтична вечеря, защото има изключително екстравагантен външен вид, наподобяващ изригнал вулкан. Ястието всъщност представлява сърцевина от запържени пилешки хапки, смесени с картофено пюре, които са увити в замесена кайма с хляб и подправки като за кюфтета. Повърхността на вулкана се образува автентично от кисели краставички, а лавата е направена от лютеница.
За начало трябва да си сварим картофи за пюрето. Следва да ги намачкаме с масло, мляко, яйце (по желание) и подправки, като сол и пипер са напълно достатъчни. Можете да използвате и инстантно пюре, но няма да е така вкусно и с толкова гъста текстура както домашното.
Следващия етап от рецептата е да си замесим каймата, като й добавим наситнен лук, накисната във вода филийка хляб, кимион, сол, черен и червен пипер, риган и пресен магданоз. И тази заготовка отива да чака своя ред, а ние се захващаме с пилешкото.
Можете да се спрете както на по-постните гърди, така и на по-мазничкото месо от бут. Въпрос на предпочитание е. Суровото обезкостено месо се осолява, нарязва се на хапки и се пържи до полуготовност в сгорещена мазнина. Когато е готово и леко охладно, започваме да сглабяме вулкана.
Картофеното пюре се оформя като кула, а в него се замесват пилешките мръвки. След това кисели краставички се режат на четвъртинки по дължина и се редят отстрани на вулкана. Те ще накарат каймата да се отдръпне и ще придадат визия на планински релеф. После увиваме вулкана плътно с кайма, оформяме кратер и слагаме да се пече. А щом го извадим, пълним кратера с лютеница или кетчуп, който имитира гореща лава. Диди ни учи и как да си направим дръвчета за украса от кисели краставички и магданоз. Ако искате да разбрете тънкостите в тази рецепта - гледайте видеото:
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ