Картофена супа с праз по френски
Супа Вишисоаз от картофи с праз лук и сметана с пилешки бульон.
Френска супа с праз и картофи показва Миро в канала си Готвене за начианещи като подканя любителите на есенната кухня да се възползват от изискана и лесна рецепта за крем супи. Това е класика в кулинарията и наситина се готви с няколко докосвания и за броени минути, а крайният резултат е изтънчен вкус и нежна текстура с приятни маслени нотки.
За целта се отрязва около 250 г от бялата част на праз лук. Останалото можете да си приготвите с яйца, например, където зеленият цвят няма да е проблем. Тук обаче се цели супата да е бледа, затова се използва само долната част на растението. То се нарязва на тънки кръгчета, посолява се и се задушава в около 25-30 г масло в тенджера. През това време се белят картофите и се режат на тънки кръгчета. При лука се налива бульон - можете да използвате пилешки, зеленчуков, телешки, като класиката е в употребата на пилешки. Ако не разполагате, разтворете кубче във вода, но считайте, че ще избягате от търсения вкус и цвят. Добавят се картофите и бял пипер на вкус. Той също може да бъде заменен с черен, но отново се получава разминаване с изтънчеността на иначе семплата рецепта. Продуктите се оставят под капак докато картофите се разварят.
Следва завършващата част - пюриране на супата. А после по желание можете да налеете сметаната или да гарнирате с нея директно при поднсане. Тук вече компромиси няма - изберете качествена пълномаслена незаквасена сметана от мляко, защото имитиращите продукти са вредни и далеч не носят същия вкус. По желание на финала гарнирайте с някаква зеленина, която имате на разположение.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ