Кайма с аспержов боб
Свинско с боб по китайски.
Необходими продукти:
- около 8-10 стръка аспержов боб, измит и нарязан по дължина на прарчета от по 5 см
- 250 г свинска кайма
- 2 с.л. солена ферментирала соева паста
- 2 ч.л. тъмен соев сос
- 1 ч.л. светъл соев сос
- фино смлян бял пипер
- 2 с.л. сусамово олио
- рибен сос
- 2 ч.л. царевично брашно
- 1 голяма скилидка чесън, фино счукана или настъргана
- слънчогледово/фъстъчено/олио от канола
Начин на приготвяне:
1. Измийте и нарежете аспержовия боб и заделете.
2. В купа смесете каймата, солената соева паста, двата вида соев сос, рибен сос, пипер и половината сусамово олио. Разбъркайте хубаво с вилица, докато всичко се смеси много добре.
3. Добавете царевичното брашно и отново разбъркайте хубаво, така че да се разпредели равномерно. Заделете за около 5-10 мин.
4. Сгорещете в уока около 2-3 с.л. слънчогледово, фъстъчено или олио от канола на силен огън, докато запуши и сложете чесъна. Пържете за около 10-20 сек. докато усетите аромата, но внимавайте да не изгори. След това добавете каймата и разбъркайте хубаво, така че да се натроши.
5. След около 2-3 мин. непрестанно разбъркване, добавете аспержовия боб. Намалете котлона до умерен разбърквайте сместа още 5-8 мин., или до готовност на боба. Не трябва да е напълно омекнал, а да остане леко хрупкав.
6. Свалете от котлона и полейте с останалото сусамово олио. Разбъркайте и довкусете, ако е необходимо.
7. Сложете в затоплена чиния и поднесете със задушен жасминов ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ