Испанска тортиля - омлет с картофи и лук
Испанска фритата или дебел картофен омлет с лук.
Необходими продукти:
- 6 яйца
- 2 глави лук
- 350 г картофи
- сол и пипер
- 1 л олио
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, измийте, нарежете на шайби и подсушете.
2. Лука обелете и нарежете на полумесеци.
3. Сгорещете голямо количество олио в тиган, изсипете картофите, пържете 4 минути и добавете лука. Овкусете със сол и пипер. Продуктите трябва да се пържат на маслена баня и да не се залепват един за друг. Ако започне да се случва, долейте мазнина. Гответе така още 8 минути.
4. Отцедете картофите и лука през гевгир, като си запазите олиото.
5. Разбийте яйцата в купа, добавете запържените картофи и лук и овкусете с още сол и пипер. Разбъркайте хубаво.
6. Сгорещете в тиган с незалепващо покритие (по-плитък от предходния) 4 с.л. от олиото и изсипете сместа. Гответе на умерен огън 10-12 минути.
7. С помощта на чиния обърнете омлета и гответе още 8 минути, като налеете още 1 с.л. олио в тигана. Прехвърлете в чиния.
8. Разрежете като пица или пай. Вече имате красив, дебел, пухкав омлет с три продукта. Можете да поднесете със заквасена сметана или барбекю сос, както и да украсите с резени домати и листа босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ