Зимна реколта - зеленчуци с масло и аншоа
Зимни зеленчуци на пара с ароматни подправки.
Необходими продукти:
- разнообразни зимни зеленчуци
За солта с жасмин:
- сушен жасминов чай
- морска сол с добро качество
За майонезата с подправки:
- готова майонеза
- смляна куркума
- смлян кимион
- пушен червен пипер
- много лют червен пипер
За черното масло:
- масло
- каперси
- аншоа (филе)
- семена черен сусам
- черен пипер
- сладък соев сос
- лимонов сок
Начин на приготвяне:
На солта с жасмин:
1 Счукайте малко листа и цветчета жасминов чай в саханче. След това прибавете минерална сол с много хубаво качество и счукайте в саханчето.
На майонезата с подправки:
1. Смесете 2 с.л. готова майонеза с много хубаво качество с 1/2 ч.л. куркума и по около 1/4 ч.л. много лют червен пипер, смлян кимион и пушен червен пипер. Заделете за поне 1/2 час , за да се усвоят ароматите и цветовете.
На черното масло: препечете малко семена черен сусам в сух тиган докато си пуснат аромата. Прибавете 2/3 от семената сусам в кухненски робот (запазете останалите за поднасяне) и прибавете размекнатото масло, аншоата на вкус, каперсите, соевия сос и малко чесън, лимонов сок и много прясно смлян черен пипер. Блендирайте до хомогенност.
След това пригответе зеленчуците:
1. Всякакви зимни зеленчуци са подходящи. За тази рецепта са използвани следните (подредени според времето за готвене): пресни картофи, сладки картофи, земна ябълка, (около 12 мин.) бейби царевица, пащърнак, бейби морков, бейби зеле (подобно на брюкселско зеле), карфиол (бял и лилав), броколи, карфиол романеско (всички около 5 мин.), корен от репей, репичка, червена цикория и снежен грах (1-2 мин.). За украса ядки от гинко.
2. Измийте хубаво всички зеленчуци, но не ги белете. Ако използвате пресни ядки от гинко, трябва да ги приготвите като ги извадите от черупките. Сложете ядките в купа, залейте ги с кипяща вода и оставете за 10 мин., докато се обели кожичката отвътре. Обелете ядките и след това оставете да къкрят в още вода за 20-30 мин. до готовност.
3. Нарежете всички зеленчуци на желаната големина и ги подредете според времето за готвене. Сложете ги в уред за варене на пара и извадете, когато са сварени, но не съвсем омекнали.
4. Докато зеленчуците се готвят, пригответе останалите продукти за сервиране. Когато зеленчуците се запарят, ги подредете в уреда за варене на пара по подходящ за представяне начин и ги сложете направо на масата. Запарените зеленчуци изстиват много бързо, затова може да им подложите нещо, което да ги поддържа топли. Например съд с гореща вода.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ