Регистрация

Задушена сьомгова пъстърва със сос

Задушена сьомгова пъстърва със сос
Лесно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 935

Диетична риба в доматен сос с кисело мляко и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1-2 сьомгови пъстърви - около 1,3 кг общо почистено тегло
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 3 с.л. подправка за риба
  • сол и черен пипер на вкус
  • сух чесън и риган по желание
  • 3 с.л. гъсто кисело мляко
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • щипка захар
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер - млян
  • 50-80 мл вода
  • копър или друга зелена подправка за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. С ножица махнете перките на рибата, а след това нарежете на напречни парчета тип котлети с дебелина 3-4 см. Прехвърлете котлетите в купа, добавете подправката за риба, сол и пипер при необходимост и сух чесън и риган по желание. Разбъркайте и оставете настрана.

2. Лука нарежете на шайби, морковите - на полумесеци.

3. Смесете киселото мляко с доматеното пюре, захарта, солта, червения и черния пипер и налейте водата. Разбъркайте.

4. В голям тиган на дъното подредете шайбите лук, върху тях сложете морковите, а след това и парчетата риба едно до друго плътно. Залейте със соса и пуснете котлона на силен огън.

5. Щом сосът кипне, намалете на умерен към слаб огън и сложете капак. Оставете ястието да се готви 15 минути.

6. Внимателно с щипки обърнете парчетата риба и върнете в тигана. Гответе още 15 минути, като можете да махнете капака, ако искате ястието да е по-сухичко.

7. Сервирайте рибните филета с част от соса на готвенето и поръсете с прясна билка за разкош. Ако има големи гладници, можете да поднесете и хляб за топкането на соса.

 

Източник: YouTube/Кулинарка

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта