Задушена сьомгова пъстърва със сос
Диетична риба в доматен сос с кисело мляко и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1-2 сьомгови пъстърви - около 1,3 кг общо почистено тегло
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 3 с.л. подправка за риба
- сол и черен пипер на вкус
- сух чесън и риган по желание
- 3 с.л. гъсто кисело мляко
- 2 с.л. доматен концентрат
- щипка захар
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер - млян
- 50-80 мл вода
- копър или друга зелена подправка за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. С ножица махнете перките на рибата, а след това нарежете на напречни парчета тип котлети с дебелина 3-4 см. Прехвърлете котлетите в купа, добавете подправката за риба, сол и пипер при необходимост и сух чесън и риган по желание. Разбъркайте и оставете настрана.
2. Лука нарежете на шайби, морковите - на полумесеци.
3. Смесете киселото мляко с доматеното пюре, захарта, солта, червения и черния пипер и налейте водата. Разбъркайте.
4. В голям тиган на дъното подредете шайбите лук, върху тях сложете морковите, а след това и парчетата риба едно до друго плътно. Залейте със соса и пуснете котлона на силен огън.
5. Щом сосът кипне, намалете на умерен към слаб огън и сложете капак. Оставете ястието да се готви 15 минути.
6. Внимателно с щипки обърнете парчетата риба и върнете в тигана. Гответе още 15 минути, като можете да махнете капака, ако искате ястието да е по-сухичко.
7. Сервирайте рибните филета с част от соса на готвенето и поръсете с прясна билка за разкош. Ако има големи гладници, можете да поднесете и хляб за топкането на соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ