Есфира - банички с телешко и чушки
Хрупкави пирожки с телешка кайма и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 4 ч.ч. универсално брашно
- 4 пакетчета бързо набухваща мая
- 1 с.л. гранулирана захар
- 250 г маргарин
- 1 с.л. сол
- 2 ч.ч. мляко
- 1 яйце
За плънката:
- 1,5 кг телешка кайма
- 2 глави лук, нарязани на кубчета
- 2 зрели домата, нарязани на кубчета
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- сол и смлян пипер
- 4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете олиото в тенджерка и запържете леко лука, доматите и чушката, овкусени със сол и пипер.
2. Прибавете телешката кайма и запържете до покафеняване.
3. В купа смесете 1 ч.ч. брашно с мая, захар и сол.
4. Сгорещете млякото с маргарина и го изсипете при сухите съставки. Разбъркайте много добре в купата.
5. Смесете яйцето и останалото брашно до оформянето на меко тесто. Омесете върху леко набрашнена повърхност до гладкост и еластичност.
6. Разточете тестото на въженце и нарежете на парчета с дължина 5 см.
7.Покрийте ги и оставете да престоят за 2 ч. на топло или до удвояване на обема им.
8. Приплескайте всяко парче с точилка върху набрашнена повърхност и поставете плънката в центъра.
9. Прегънете тестото върху плънката от трите страни, за да я увиете вътре, така че да се получи триъгълник.
10. Сложете пълнените триъгълници със залепените ръбчета тесто надолу в голяма набрашнена тавичка за печене, като оставите достатъчно място помежду им, тъй като ще се надигнат.
11. Оставете ги да втасат докато загреете фурната на 200°С.
12. Намажете с жълтък и печете 25 - 35 мин. или до златисто-кафяво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ