Дробчета на тиган с лук и масло
Задушени пилешки дробчета с масло, лук, магданоз и бяло вино.
Пилешките дробчета са любимо кръчмарско мезе на българина, но и вкусно домашно прихапване, когато времето застудее и хората започнат да се виждат на домашни сбирки, а не по паркове и градинки, както е било в доброто старо лято. Все пак дробчетата не са сезонно, а целогодишно предястие, могат да бъдат дори и основно, ако се поднесат с достойна гарнитура. Как да си направите мезе от дробчета с бяло вино, масло, лук, магданоз и лимонов сок - бързо, много вкусно и лесно - показва Миро в канала си Готвене за начинаещи.
Първо лукът се нарязва на полумесеци и се оставя да се задушава в тиган с незалепващо покритие и малко олио за 10-тина минути. Дробчетата - около 500 г се накисват в студена вода с оцет, за да се отдели от тях излишната кръв. След това се почистват и режат на по-малки парченца. Когато лукът е омекнал, се добавят дробчетата, а след няколко минути се наливат 30-40 мл бяло вино. Щом виното изври, се сипва вода и се оставя да къкри до извиране.
Ястието се овкусява със сол и пипер, добавя се масло и когато се разтопи и зацвърчи, се поръсва с наситнен пресен магданоз. Маха се от котлона и по желание се покапва с лимонов сок. А после можете да си кажете по едно "наздраве" с близките.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ