Домашно тирамису с черен шоколад
Крем маскарпоне с кафе и шоколад.
Необходими продукти:
- 4 яйца /с отделени жълтъци от белтъците/
- 250 грама маскарпоне
- 200 грама пудра захар
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 1 чаша прясно сварено и охладено силно кафе
- 2 супени лъжици ликьор с аромат на кафе /Кахлуа или Марсала/
- достатъчно количество бишкоти, за да ви стигнат за блат от два пласта
- блокче черен шоколад
- какао на прах
Начин на приготвяне:
1. Изсипете ликьора в кафето. Не се изкушавайте да сипвате много, освен ако не искате да се опияните от своя десерт.
2. Разбийте жълтъците със захарта докато цветът им не стане бял, а консистенцията – пенеста. Разбийте с миксера и маскарпонето. Използвайте миксер, за да разбиете добре и белтъците.
3. Изсипете отгоре сместа от жълтъците и маскарпоне.
4. Потопете за малко една бишкота в кафето с ликьора и започнете да редите първия пласт от основата на вашето тирамису. Не дръжте прекалено дълго бишкотите в кафето, за да не се напоят прекалено много и да започнат да се разпадат.
5. След като наредите първия пласт, започнете да изсипвате с лъжица сместа от маскарпоне върху бишкотите. После отново наредете пласт с напоени бишкоти, а върху него отново яйчната смес с маскарпоне. Настържете малко от шоколада и отново наредете бишкоти, а отгоре яйчна смес. Най-отгоре настържете остатъка от шоколада, а после наръсете сладкиша с какао на прах.
6. Оставете вашето тирамису в хладилник поне 4 часа до един ден, а след това консумирайте.
Броят на слоевете на сладкиша се определя от количеството бишкоти и смес, които сте предвидили за направата му.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ