Домашно телешко уелингтън
Печено телешко в бутер тесто.
Необходими продукти:
- парче телешко месо (продълговато; около 1,2 кг)
- 100 г масло
- 1 голяма глава лук
- 200 г гъби
- сол и пипер на вкус
- 4 скилидки чесън
- 300 мл телешки бульон
- 2 с.л. червено вино
- 50 г пастет
- 1 яйце
- 1 опаковка бутер тесто
Начин на приготвяне:
1. Обтрийте телешкото с масло, подправете със сол и пипер и запечатайте месото в сгорещена на 150 градуса фурна за 10 минути. Сосът, който се е отделил от готвенето, запазете в касерола. Ще ви потрябва. Мръвката оставете да се охлади.
2. Гъбите и лука наситнете. Сгорещете 25 г масло в тиган, запържете лука до прозрачност, добавете гъбите и гответе докато водата им се изпари. Подправете със сол и пипер и 2 намачкани скилидки чесън. Заделете.
3. Другите 2 скилидки чесън разбийте с 25 г масло на стайна температура на крем. Добавете пастета и разбийте отново. С получената смес намажете месото от всички страни.
4. Разточете внимателно бутер тестото. Отгоре разпределете гъбената смес. После сложете мръвката и внимателно завийте от всички страни с тесто.
5. Прехвърлете в тава и намажете с разбит яйчен жълтък.
6. Печете в предварително загрята на 230 градуса фурна за 10 минути, после намалете огъня и допечете до получаването на златиста коричка.
7. Докато уелингтънът се пече, направете соса. Към отцедения от първото печене на месото сос добавете виното и бульона. Подгрейте на умерен огън докато кипне и леко се редуцира. Махнете от огъня и монтирайте с 25 грама студено масло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ