Домашно болонезе със запръжка
Болонска паста с телешка кайма за цялото семейство.
Необходими продукти:
- 1 пакет спагети
- зехтин extra virgin
- 400 г телешка кайма
- глава лук
- 4 скилидки чесън
- дафинов лист
- сушен сладък босилек
- буркан доматено пюре
- доматена паста
- доматен сос
- сол
- пипер
- захар
- 1 ч.ч. хубаво червено вино
Начин на приготвяне:
1. Запържете бавно малко доматена паста (около 1 с.л.) в зехтина. Така зехтинът ще стане с оранжев оттенък и ястието ще е по-богато.
2. След това прибавете каймата и гответе до покафеняване. Сложете нарязания лук и нарязания на кубчета чесън. Прибавете пипер/сол. Сложете няколко дафинови листа. Налейте 1 ч.ч. червено вино и изчакайте сосът да се сгъсти. Малко преди това да се случи, прибавете 1 цял буркан доматено пюре. Изчакайте да се сгъсти и прибавете останалата доматена паста. Овкусете с малко захар, пипер и сол на вкус.
3. Когато се сгъсти отново, прибавете малко доматен сос.
4. Сварете спагетите в кипяща подсолена вода и когато са готови, ги сложете направо в соса.
5. Сложете капака на съда за около 15 мин., като преди това го свалите от огъня и изчакайте пастата да поеме соса. Тази стъпка е много важна, защото по този начин ястието ще стане леко сухо (каквото трябва да е по принцип болонезето). Но ако предпочитате повече сос, то поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ