Домашни питки с много семена
Малки кръгли хлебчета със семенца, горчица и хрупкава коричка.
Бон Апети
Излъчен на 16.05.2017
Идеята за топъл и ароматен домашен хляб с деликатен дъх на горчица и множство апетитни семенца, скрити както в меката сърцевина на насъщния, така и в апетитната хрускава кора, е изкушение, на което малцина биха устояли. Точно тези съвършени питчици замесват Лора и Стоян, като слагат микс от пет семена, за да бъдат тестените топчици подходящи дори и за закуска, без да се нуждаят от допълнения. Разбира се, малко масълце, тикнато в топлата питка винаги ще приближи хляба още повече до съвършенството, но след като излезе от фурната и разполагате с него, можете да го хапвате в компанията на каквото още ви е вкусно - мед, мармалад или някоя яхнийка, който предлага щедър сос за топкане.
Насъщния замесваме със суха мая, шупнала в компанията на брашно и захар. Използваме бяло брашно, защото въпреки имиджа си на вредно, то си остава най-вкусно за приготвяне на хлябове. В него слагаме смлени в кафемелачка ленено семе и чиа, а след това поръсваме с цели семенца мак, сусам и слънчоглед. Тестото се оформя на 12 топки, но ако желаете, можте да направите от него един голям хляб. След втасване тестените топки се намазват с мляко и се поръсват с още семена, за да бъде и коричката им щедра откъм ядки. Пече се за 4 минути на силна и после за 10-тина минути на умерена фурна, а накрая остава само насладата. Вижте как точно се приготвя изкусителното хлебче:
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ