Домашни еклери с яйца и млечен крем
Профитероли с маслено тесто и плънка от мляко и яйца.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2-3 яйца
- 50 грама масло или маргарин
- 50 грама (2,5 с.л.) брашно
- 100 мл вода със стайна температура
За крема:
- 2 ч.ч. мляко
- 2 яйца
- 3 с.л. брашно
- 1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Сложете маслото или маргарина във водата и ги пуснете на микровълнова фурна за 2-3 минути, докато мазнината се разтопи.
2. Добавете брашното във водата с мазнината, разбъркайте и пуснете за още 40 секунди на микровълнова.
3. Извадете сместа, пресипете я в купа, оставете да се охлади и добавяйте яйца докато се получи разтегливо тесто. На мен ми глътна две, но може да се наложи да сложите и три.
4. Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса без вентилатор. Постелете голяма тава с хартия за печене. Тестото приберете в сладкарска шприца и оформете еклерчетата, като ги шприцовате на разстояние от 3 см. едно от друго. Сложете ги да се пекат за 25-30 минути или докато не прецените, че са готови. След като изключите фурната ги оставете вътре още няколко минути.
5. Заемете се с приготвянето на крема като в 1 ч.ч. мляко разтворите 3 с.л. брашно и 2 разбити яйца. Не се притеснявайте, ако останат бучки - те ще се размият до края на приготвянето.
6. Кипнете 1 ч.ч. мляко с 1 с.л. захар бавно на слаб огън. Когато започне да ври, добавете млечно-брашнено-яйчената смес и оставете да кипи още 5-7 минути при непрестанно разбъркване на слаб огън. Ще видите, че кремът се сгъстява.
7. Изчакайте да се охлади. Напълнете шприца с крема и вкарвайте по малко във всеки еклер. Скоро десертчетата ще са готови.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ