Домашна халва с масло и ядки
Бяла халва с брашно, ядки, масло и ванилия.
Необходими продукти:
- 450 мл вода
- 300 г захар
- 2 опаковки ванилова захар
- 125 г масло
- 125 мл олио
- 140 г брашно
- 120 г ядки (орехи, лешници, бадеми, кашу - каквото харесвате и имате)
Начин на приготвяне:
1. Водата кипнете със захарта в касерола като в началото не бъркайте, за да се получи лек карамел от захарта на дъното на съда. След това размешайте, оставете да поври 3-4 минути на слаб към умерен огън и махнете от котлона.
2. Сгорещете на слаба към умерена температура олиото в тенджера. Добавете маслото и после при непрестанно бъркане вкарайте брашното. Бъркайте докато се позапържи и стане леко златисто.
3. Добавете натрошените или цели ядки и разбъркайте. Постепенно при непрестанно мешане налейте захарния сироп. Трябва да се получи нещо като тесто, кото оставете да се поохлади в тенджерата.
4. След това можете да прехвърлите в купички или с намазнени с олио ръце да оформите на топчета, правоъгълници или други формички. Охладете още и се насладете на любимия десерт от детството.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ