Домашна пица с лесно домашно тесто
Домашна пица пеперони или домашна вегетарианска пица с чушки и гъби.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.л. захар
- 1 пакет суха мая
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. зехтин
За топинга:
- 300 г гъби печурки
- 2 зелени чушки (можете да опитате и с червени)
- 200-300 г пеперони ( или друг колбас по избор - чоризо, бекон, шунка, роле, луканка)
- 100 г черни маслини без костилики (може и друг вид, ако ги предпочитате)
- 4 с.л. доматена салца за пици
- босилек
- 300 г кашкавал (пармезан, ементал или друго зълто сирене по избор)
- 2 ч.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Водата загрейте с телесна температура, изсипете в купа, добавете захарта и разбъркайте. След това изсипете вътре и маята и оставете за 10 минути да почине.
2. През това време си рендосайте жълтото сирене и го приберете в хладилника.
3. Маята няма да е особено шупнала, както живата, но ще се е получила своеобразна квас за тестото. Сега добавете брашното, солта и зехтина и замесете еластично тесто. Намажете го с още малко зехтин и оставете на топло да втасва докато си приготвите останалите продукти за топинга.
4. Чушките почистете от семките и нарежете на тънки полумесеци. Гъбите измийте, обелете и нарежете също на полумесеци. Колбасът нарежете на парчета, а маслините разполовете.
5. Разделете тестото на две сравнително равни топки и всяка от тях разточете на тънка кора. Прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене.
6. Всеки блат намажете съответно с по 1 ч.л. зехтин, отгоре с 2 с.л. доматена салца и поръсете с босилек. Следва 2/3 от кашкавала и после редете плънка както ви харесва. Можете да направите едната пица с колбас и маслини, другата с чушки и гъби.
7. Печете в предварително загрята на 230-250 градуса фурна за 10-15 минути. След изваждане поръсете с останалия кашкавал и сервирайте с любимия си сос за пици.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ