Домашна пица с бекон, пушено сирене и домати
Месна пица с домашно тесто и плънка от бекон и гъби.
Необходими продукти:
За блата:
- 500 г брашно
- 2 ч.л. суха мая (1 пакет)
- 250 мл вода
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 4 с.л. зехтин
За соса:
- 1 малка консерва домати
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. риган на прах
- 50 г кашкавал
За плънката:
- 250 г бекон
- 1 палка пушено сирене
- 200 г печурки
- 350 г домати
- 70 г кашкавал
- пресен босилек
- още добавки по избор
Начин на приготвяне:
* Продуктите и техните количества за плънката са само ориентировъчни. Можете да сложите всичко, което ви е по вкуса, както и да добавите лют пипер, ако обичате пикантна храна.
1. Пресейте брашното в тава и го смесете с маята и захарта. Добавете водата, леко затоплена, но не повече от 40 градуса и разбъркайте с лъжица. Оставете настрана за 10 минути. След това добавете солта и зехтина и започнете да местите. Борете се с тестото, докато стане твърдо, еластично и не лепи по ръцете. После го намазнете, прехвърлете в голяма купа, покрийте със стреч фолио или увийте съда в прозрачен найлонов плик и оставете на топло докато увеличи обема си.
2. Докато балтът втасва, направете си заготовките за редене. Измийте гъбите и ги нарежете на полумесеци, бекона нарежете на тънки ленти, доматите – на кръгчета или полумесеци в зависимост от големината, а пушеното сирене на кръгове.
3. Пригответе соса като пюрирате доматите и след това ги смесите със зехтина и ригана. Отделно рендосайте кашкавала.
4. Втасалото тесто разточете на една голяма или няколко по-малки пици. От това количество пълня голямата тава на печката или три тавички, специално предназначени за пици. Преценете посудата, с която разполагате.
5. Разточените блатове сложете в намаслени тави. Отгоре намажете доматения сос, поръсете с кашкавал, а след това подредете гъбите. После следва колбаса, сиренето и накрая доматите. Пуснете пицата да се пече на възможно най-силена предварително загрята фурна. Моята вдига до 240 градуса. Печете малко под средата на фурната, за да може блатът да се сготви хубаво, а плънката да не загори. На мен ми отнема 18 минути. Най-лесно се разбира по загорелите крайща. Щом почернеят – пицата е готова.
6. Веднага щом извадите, поръсете с кашкавала, предвиден за топинга. Сложете и по листенце пресен босилек, ако имате. Поднесете и се насладете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ