Домашен козунак с жълтъци и какао
Козунак с плънка от орехи, ванилия и ром.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 кг брашно
- 1 ч.ч. - 300 грама захар (препоръчваме Захира)
- 1 бучка от 50 грама жива мая
- 320 мл мляко
- 10 жълтъка
- 220 грама масло
- 1 ч.л. сол
- 3 пакетчета ванилова захар или есенция
- микс лимонови и портокалови кори или само един вид от тях по желание - настъргани
За плънката:
- 200 грама захар (опитайте със захира обикновена или фин кристал)
- 250 грама орехи
- 100 грама какао на прах
- ром или есенция ром
- 50 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Добавете в 100 мл кипнало мляко 60 грама брашно и направете крем. В друг съд разтворете маята в мляко на стайна температура с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и 10-тина минути по-късно обединете двете течности. Смесете заедно и всички продукти за плънката и ги оставете настрани да се овкусят взаимно един от друг.
2. Разбийте жълтъците с половината захар до получаването на стегнат крем. Останалото мляко разбийте с другата половина захар, като затоплите течността, за да подпомогнете процеса.
3. Пресейте брашното в голям съд, най-добре тава, направете кладенче в него и излейте маята с млякото и жълтъчения крем. Добавете маслото на стайна температура, ваниловата захар или есенция, цитрусовите кори и подсладеното мляко.
4. Месете до получаването на гладко тесто - около 40 минути, а след това увийте на в съд на топло място да втаса за 90 минути.
5. След като времето за втасване изтече, преместе тестото. То трябва да е меко и еластично - ако твърдее, разредете го с 2-3 разбити на пяна белтъка. Те ще свършат чудотворна работа. Оставете тестото да втаса втори път.
6. Премесете набързо и разделете на две равни части. От тях оформете продълговати кори с дебелина приблизително 2 сантиметра. Във всяка от тях сложете по половината плънка и завийте на руло. След това поставете в намазнена тава и усучете рулата едно около друго. Оставете да втаса финално за около половин час и намажете с разбити в малко мляко жълтъци.
7. Печете в средата на предварително загрята фурна без вентилатор за 40-50 минути спрямо желанието за препеченост.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ