Домашен китайски ориз със зеленчуци
Ориз по китайски с черни гъби, нудли и яйца.
Български ориз по китайски - така можем да наречем тази рецепта, която ни учи как да си направим от любимата гарнитура в китайските ресторанти, като заложим на собствената си кухня. Когато реших да се опитам да направя този ориз със зеленчуци у дома си, не предполагах, че ще успея да го сготвя 1:1 с купения. Ако желаете да пожънете моя успех обаче, ще трябва да се разходите до някои магазин за китайски хранителни продукти, защото със зеленчуците и подправките от бабината градина няма да се получи онзи специфичен вкус.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. ориз
- 20-30 грама сушени черни китайски гъби (колкото и да е изненадващо, продават се в магазините за китайски хранителни продукти)
- 20-30 грама сушени бели китайски гъби (почти винаги са на същия ред до черните в магазина)
- 1 връзка фънсъ (нудли - ще ги намерите при гъбите, като можете и да ги пропуснете)
- 200 гр. соеви кълнове
- 250 грама наситнени ленти от листа айсберг
- 2-3 яйца
- светъл соев сос
- чили сос
- малко оризов оцет
- олио за пържене
- бели сусамови семена за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза в подсолена вода, като го оставите леко недоварен. Отцедете го в гевгир.
2. Накиснете нудлите и двата вида гъби във вода според инструкциите на пликчето.
3. Сгорещете олио (по-вкусно става с повечко, но все пак не прекалявайте) в дълбок тиган. Отцедете нудлите и гъбите от водата и ги накъсайте на парченца. Ако за първи път късате нудли, ще обикнете тази весела дейност.
4. Изсипете ориза в тигана и пържете при непрестанно мешане. Щом видите първото леко покафеняло зърно, чукнете яйцата и продължете с размесването.
5. Добавете соевите кълнове, нудлите, гъбите и наситненя айсберг. Намалете огъня и гответе още съвсем малко като продължавате да размесвате. За финал овкусете със соев сос, чили сос и оризов оцет. Поръсете със сусам и махнете ястието от огъня.
* Не добавяйте много соев сос по време на готвене. Нека възможността за доовкусяване остане индивидуално за всеки. Освен това соевият сос в големи количества може да загори на дъното на тигана и да отдели неприятен аромат върху ястието.
** Лично аз открих, че колкото повече яйца сложа в ориза, толкова по-вкусно става. Ако предполагате, че и при вас ще е така - можете да опитате и с повечко.
*** Ако не желаете оризът ви да е вегетариански, добавете му малко варено месо или морски дарове по избор. Можете да импровизирате с каквато мръвка ви дойде на ум.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ