Доматени кексчета със сладък лук
Вкусни солени кексчета с шунка.
Необходими продукти:
За кексчетата:
- 180 гр. универсално брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 с. л. доматено пюре или кетчуп
- 150 гр. пушена шунка, едро нарязана
- 1 с. л. настърган пармезан
- 1 яйце
- 125 мл. прясно мляко
- 60 г масло, на стайна температура
- сол
- едро нарязан пресен босилек
За сладкия лук:
- 2 средно големи глави червен лук
- 2 пресни дафинови листа
- 1 с. л. кафява захар
- 1 с. л. мед
- сол
- 2 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С. Намажете с мазнина 6 формички за мъфини.
2. В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, солта и пармезана.
3. Прибавете пушената шунка и разбъркайте добре.
4. В отделна купа разбийте маслото с яйцето, след което бавно прибавете прясното мляко и разбъркайте хубаво.
5. Смесете яйчената смес със брашнената. Добавете босилека. Разбъркайте всичко с дървена лъжица колкото да се смесят съставките.
6. Разпределете тестото във формичките за мъфини. Печете 25-30 минути и охладете за 5 минути.
7. Обелете лука и разрежете на две половинки, а всяка половинка – на тънки луни.
8. Загрейте в тиган малко олио и сложете лука да се задушава с дафиновия лист и солта. Оставете на котлона за 5-6 минути без похлупак докато лукът поомекне. Прибавете кафявата захар и меда и оставете на средно силен котлон докато течността се поизпари.
9. Сервирайте доматените кексчета със сладкия лук и малко соев сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ