Доматена супа с патладжани и сметана
Зеленчукова супа с домати, патладжани и целина.
Необходими продукти:
- 2 л вода
- 5 домата
- 200 г корен целина
- 1 червена сладка чушка
- 400 г патладжани
- растителна мазнина
- сол и пипер на вкус
- 200 мл течна животинска (или растителна, ако искате супата да е веганска) сметана
- 1 ч.л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните обелете, нарежете на кубчета, изсипете в гевгир и посолете. Оставете да си пуснат горчивината за 10 минути, след това отмийте под течаща вода.
2. Докато чакате патладжаните, не бездействайте. Нарежете целината на кубчета, залейте я с водата и оставете да кипва на умерен огън. Трябва да ври 20 минути.
3. Доматите обелете и нарежете на кубчета. Запечете на сух тиган колкото да се отпуснат.
4. В тиган със сгорещена мазнина изсипете наситнената чушка и отцедените и подсушени патладжани. Пържете докато омекнат.
5. Изсипете в супата доматите, чушката и патладжаните и оставете да заври.
6. Разбъркайте брашното в сметаната. Подправете супата и добавете сол и пипер на вкус. Оставете да кипне и махнете от огъня. След това оставете да почива 5-10 минути под капак.
7. Сервирайте с нарязан косо пресен лук или листенца магданоз. Ястието търпи добавки от крутони, заквасена сметана, слънчогледови семки или пресни кубчета домати.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ