Диетична крем супа от батати и карфиол
Постна супа от сладки картофи с карфиол и още зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1/2 ч.л. куркума
- 1 ч.л. сладък пипер
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1 ч.л. кимион
- 1/3 ч.л. канела на прах
- 75 мл вода
- 2 глави лук
- 3 с.л. олио
- 3 скилидки чесън
- 3 сладки картофа (батати)
- 1 глава карфиол около 500 грама
- 3 домата
- 900 мл вода
- 500 мл бульон (най-добре зеленчуков, но може и месен; можете да разтворите кубчета във вода, ако не разполагате с домашен бульон)
- сол на вкус (около 1 с.л., ако бульонът е безсолен)
- копър или друга зеленина за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. В купичка смесете куркумата с червения пипер, кимиона, кориандъра и канелата. Налейте 75 мл топла вода и разбъркайте подправките на каша.
2. Нарежете лука на кубчета и сипете олиото в тенджера. Сгорещете на умерен огън и изсипете лука в мазнината. Гответе при периодично бъркане докато леко започне да покафенява.
3. През това време нарежете на ситно чесъна, а бататите обелете.
4. Добавете чесъна при лука и гответе 1 минута. Залейте с кашичката от подправки и разбъркайте добре. Оставете да се готви 5 минути.
5. Докато чакате измийте бататите и ги нарежете на хапки. Изсипете ги в тенджерата и размешайте. Оставете под капак да се задушават 7 минути.
6. През това време разделете карфиола на съцветия и ги измийте. Изсипете в тенджерата. Разбъркайте и сложете капака за още 5-6 минути.
7. Доматите нарежете на едри парчета и прибавете в тенджерата. Залейте с притоплен или врял бульон и също топла или вряла вода. Сложете капак и оставете да се готви 20 минути.
8. Посолете на вкус, върнете капака и гответе още 10-15 минути. Ако бататът е омекнал, значи супата е готова.
9. Пюрирайте с пасатор за супи и разпределете в индивидуални порции. Поднесете с украса от прясна билка.
Източник: YouTube/Frische Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ