Десерт с череши и панакота
Вкусотийка с кисело мляко и обезкостени череши.
Необходими продукти:
За тестото:
- 125 г пшенично брашно
- 60 г масло
- 50 г пудра захар
- 1 жълтък
- щипка сол
За панакотата:
- 300 г кисело мляко
- 1 пакетче ванилена захар
- 1,5 ч.л. желатин
- ½ ч.л. лимонов сок
За черешовото желе:
- 500 г череши, разрязани на половинки и изчистени от костилките
- 2 с.л. захар
- 1,5 ч.л. желатин
- ½ ч.л. лимон
- ¼ ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
1. Смесете размекнатото масло със захарта и бъркайте в продължение на 5 минути. Добавете жълтъка, бъркайте още 3 минути. Прибавете солта и брашното и разточете до получаването на гладко тесто.
2. Сложете тестото в хладилника за около 30 минути.
3. Запечете тестото за 20 минути в предварително загрята на 180 С фурна.
4. Сложете черешите в тенджерка, добавете захарта, лимоновия сок и водата и варете 5 минути.
5. В отделна купичка смесете желатина с 2 с. л. вода. Когато се разтвори желатина, прибавете го към черешите, които трябва да са леко охладени (не врящи).
6. Затоплете киселото мляко на водна баня, прибавете ванилената захар, лимоновия сок. В отделен съд разтвореже желатина с 2 с. л. вода и го прибавете към киселото мляко.
7. Сложете и панакотата и черешовото желе в хладилника и когато са полустегнати, разпределете панакотата върху блата и върнете в хладилника. След 10-15 минути прехвърлете най-отгоре и слоя с черешите.
8. Върнете в хладилника за 1 час.
9. Сервирайте десерта, украсен с листа прясна мента.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ