Регистрация

Гювечета с месо, патладжани, картофи и сос

Гювечета с месо, патладжани, картофи и сос
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1675

Агнешко с патладжани в доматен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 700 г агнешко (може и телешко или свинско)
  • 100 г свинска мас или сланина (свинска или агнешка лой)
  • 2 глави лук
  • 2 патладжана
  • сол
  • 2 сладки чушки
  • пресни магданоз и кориандър (или само магданоз)
  • няколко стръка пресен лук
  • 3-4 картофа
  • няколко червени домата
  • черен пипер

За соса:

  • 2 домата
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1 люто чушле
  • сол
  • 2 сладки чушки

Начин на приготвяне:

1. Месото нарежете на големи хапки, а лука - на полумесеци. Патладжаните измийте, разрежете на две през средата на дебелината, за да се образуват две лодки. Всяка от тях разрежете още веднъж през средата по дължина, за да станат по тънки. Получените триъгълници нарежете на парчета с дебелина около 3 см.

2. Сгорещете маста или лойта в тиган и изгребете останалите парчета. В мазнината запечатайте мръвките на силен огън, посолете, след това добавете и лука и гответе на умерен огън докато лукът омекне. Пресипете с решетъчна лъжица месото с лук в отделна купа и в останалата мазнина запържете патладжаните за 7-8 минути. Посолете и махнете от котлона.

3. Направете соса като пюрирате в чопър продуктите за него. Картофите обелете и нарежете на кубчета, а сладките чушки и доматите - на парчета. Пресния лук нарежете на шайбички.  После вземете 4 гювечета и започнете подредбата на ястието.

4. На дъното се слага по 1 с.л. от соса, покрива се с пресни листа магданоз и пресен лук, следва месо с лук, после картофи, парченца домати, чушки, сол и пипер, патладжани и плътна покривка от сос.

5. Захлупете с капаците на гювечетата или покрийте с алуминиево фолио и гответе 80 минути, като пуснете фурната на 180 градуса след прибирането на съдинките в нея. После извадете, оставете да почине 5 минути, отворете, поръсете с пресни листенца магданоз и е готово за хапване.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта