Галантин от пилешко с желиран сос
Пилешки пастет увит в кожа със сос от касис.
Бон Апети
Излъчен на 07.12.2017
Вкусно пилешко руло, подобно на пастет от пилешко месо правят Лора и Стоян, като предлагат това ястие за семейна празнична вечеря. За съжаление вкусотийката отнема повече от 2 часа докато се сготви, но голяма част от това време минава в поширане и чакане за охлаждане. Месната плънка, увита в кожата от пилето съдържа пилешко месо, цели парчета пържени пилешки гърди, пилешки дробчета, десертно вино и подправки. Поднася се със сос от желе от касис с десертно вино, подправки и лук шалот. Вкусно е, но и пипкаво.
Първо започваме с транжирането на едно цяло пиле. Как точно се отделя кожата, маста от нея, месата и костите, можете да видите стъпка по стъпка от двамата готвачи. След това гърдите се запържват, от костите се приготвя бульон, а месото се замразява. Правим отделно запръжка от лук, мащерка, вино и подправки. А после пюрираме в замразен чопър със свинска мас, замразеното месо, яйчени белтъци и подправки.
Върху кожата разпределяме половината от каймата, после редим гърдите, отгоре - останалата кайма. Завиваме руло в марля и пошираме за 1:30 часа. А през това време правим сироп за заливка от желе от каксис с лук шалот и подправки. На финала сервираме охладеното руло с топъл сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ