Вегетариански киш със сирене и лук
Солен пай с карамелизиран червен лук, бри и грюйер.
Бон Апети
Излъчен на 17.10.2017
Френски пай с лук и сирена или иначе казано киш правят Лора и Стоян, за да предложат на родните кулинарни традиционалисти да разчупят стереотипите и да съберат семейството на едно различно ястие, което на българската трапеза би изглеждало особено луксозно, а в Страната на любовта се приема като вечеря, сготвена от забързаната домакиня. Истината обаче е, че тази рецепта е леко пипкава, така че ще можете да похапнете около 1:30 часа след началото на готвенето и то, ако съумеете да подредите правилно отделните етапи. Е, ние ще ви помогнем за това.
Първо се замесва маслено тесто от брашно с шипка сол и студено масло. Щом се превърне сместа в маслени трохи, се овкусява с риган, чуква се яйце и се добавят 2 с.л. вода. Вече се получава същинското тесто, което трябва да увиете в найлоново фолио или пликче и да приберете в хладилника, за да се стегне.
А докато то се втвърдява, имате време да нарежете 500 г червен лук на полумесеци и да го сложите да се готви в масло, заедно с чесън, сол, пипер и вино марсала. Идеята е да се направи карамелизиран лук, който после се овкусява с мащерка. Готвенето отнема време и задължително става на бавен огън. Но докато лукът къкри, тестото се разточва и с него се покриват дъното и стените на формичка за пайове. После се слага лист хартия за печене и се изсипва пакет морска сол. Така притиснатата основа се пече за 20-тина минути в предварително загрята фурна.
През това време лукът вече трябва да е готов. Маха се от огъня и се оставя да се охлади. В купа се разбиват яйца, добавя се сметана и се рендосва сирене грюйер или друг вид жълто твърдо сирене по избор. Блатът пък се вади и се охлажда. Охладеният лук влиза в яйчената смес, а след това тя се исипва в охладения блат. Отгоре се подреждат резени сирене бри и кишът се запича във фурната.
А на финала имаме страхотна солена френска торта или основно без месо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ