Бързо зимно мезе с консерва риба и зеленчуци
Мезе за твърдо гориво с риба, яйца, кисели краставички и царевица, което ще спретнете за броени минути.
Зимата, когато температурите не позволяват да изпием по бира с приятели на открито, идва времето на гостите. В домашни условия е най-приятно да се съберем на по чашка с аврите, но какво да правим, ако се появят неочаквано или пък мезето свърши – талант, който всички мезета проявяват от време на време. Ето как аз спасявам положението – в хладилника ми винаги има по няколко варени яйца, а в долапа все ще се намери консерва риба в собствен сос, която да спаси от „гладна смърт“ в критични моменти:
Необходими продукти:
- 4 варени яйца
- 1 консерва риба в собствен сос
- 1 консерва царевица
- 12-15 кисели краставички
- половин глава стар лук или връзка пресен лук
- сол и пипер на вкус
- 1 с.л. майонеза по желание
Начин на приготвяне:
1. Вземете купа, изсипете в нея рибата заедно със соса и (ако е на цели рибки, а не на късчета) нарежете на парчета месото или го намачкайте с вилица.
2. Наситнете лука и го добавете към мезенцето заедно с обелените и нарязани на ситни хапки яйца.
3. Отцедете водата от царевицата и добавете зърната.
4. Нарежете киселите краставички на кубчета и ги прибавете в купата. Ако нямате кисели краставички под ръка, импровизирайте например с прясна краставица, кисели или пресни моркови или пък червени домати. Всичко е въпрос на вкус и налични продукти.
5. Ако сте решили да направите мезето по-тежичко, добавете майонеза на вкус. Можете да придадете ексцентричност и с малко горчица или чили сос. Всичко зависи от питието, с което ще се хапва.
6. За финал преди поднасяне опитайте мезето и ако прецените, добавете сол и пипер. Можете да поръсите и с наситнена прясна зеленина (копър, магданоз).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ