Бързи и лесни домашни целувки
Белтъчени целувки или сладки от бити белтъци.
Целувки от бити белтъци - един леко позабравен кулинарен спомен от детстовото, който рядко вече попада на трапезата на българина. А когато това се случи, обикновено са купени от магазина, защото нагло са привлекли вниманието от някой щанд с вкусотийки. Можем да си направим целувки вкъщи, именно това доказва кулинарната влогърка Диди, която показва как се правят традиционни целувки само с четири продукта. Единственото бавене в рецептата е печенето на белтъчените бисквитки, в което обаче готвещият няма участие. Същинската работа отнема по-малко от половин час, така че защо не поглезим себе си и семейството с тези бели въздушни десертчета, на които децата особено се радват.
Първо в купа си отделяме два белтъка. Към тях прибавяме 300 г. пудра захар, 2 с.л. оцет и 4 с.л. вряла вода. Това са всички продукти в тази рецепта. Следва да включим миксера и търпеливо да разбиваме докато сместа се превърне в твърд хомогенен сняг. Ако решите, че искате да направите двойна доза, удвоете продуктите, защото няма проблем битите белтъци да изчакат в хладилника първата порция да се изпече. По желание можете да добавите в сладкишите натрошени ядки и шоколадови капки, които ще ги направят по-модерни и по-различни. Тогава обаче ще трябва да ги оформите с лъжица, защото едрите частици няма как да минат през поша.
Включете си фурната да загрява на 100 градуса. След това застелете тава с хартия за печене. Напълнете поша и оформете традиционни целувки, като ги редите с отстояние една от друга в тавата. Ако правите с добавки, просто гребвайте със супена лужица от сместа и изсипвайте върху хартиения килим. После оставете да се запекат на 100 градуса за 1 час. След това спрете фурната и оставете сладкишчетата вътре докато се охладят напълно.
А на финала остана само да им се насладите. Това е най-лесната част.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ