Българско кисело зеле с естествени консерванти
Кисело зеле в бидони с цвекло, ябълки, царевица хрян и синап.
Бидоните с кисело зеле са част от народната традиция, макар и малко миришеща на неевропейски привички. Но пък това е полезна туршия за зимата, която може да бъде сезонна салата или основа за вкусно ястие с мръвки или ориз. Има много начини да се направи кисело зеле, но един от най-табиетлийските, в които продуктът е директно овкусен, показва Иван Звездев. В Кухнята на Звездев се добавят доста продукти в бидона, но туршията става съвършена.
Зелките се почистват от най-долната част на кочана и развалени или наранени места, ако има такива. При кочана се цепват на кръст, за да попият по-добре от саламурата. Обелва се глава цвекло, приготвят се две зелени ябълки, една разполовена дюля, два корена хрян, синапено семе, кочан царевица и парче червено зеле. Отделно се прави саламурата като се кипва вода и в нея се разтваря 1 кг морска сол.
Зелките и останалите продукти се редят в бидона като зелето се поставя с кочана нагоре. Залива се със саламурата и след третия ден се започва с претакането докато се получи идеалният вкус и текстура на туршията. Как точно се прави всичко това - гледайте във видеото на Звездев.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ