Български барбекю сос от кетчуп
Доматен сос за месо или как се прави барбекю сос с подръчни продукти.
Сос Барбекю се продава готов в хранителната верига, но обикновено на опаковката откриваме доста консерванти и добавки, които не са особено полезни. А как да си направим доматен сос за скара в домашни условия, като си спестим консервантите и подобрителите на вкуса - това показва Миро от канала Готвене за начинаещи. Задачата е лесна и с 15 минути труд в кухнята и още 30-тина минути къкрене можем да се сдобием с по-полезен барбекю сос, направен с продукти от родния пазар.
За целта в касерола или малка тенджерка с дебело дъно се изсипват 200 мл гъст доматен сос или кетчуп. Добавя се 1 с.л. мед, 2-3 с.л. кафява захар (около 30 г), 2 с.л. оцет, 1 с.л. сос уорчестър, 1 ч.л. горчица, лют сос или лют пипер по желание, 2 с.л. соев сос, 30-тина мл силно направено еспресо, наситнена глава лук, наситнени скилидки чесън, черен и пушен пипер. Налива се 40 мл вода или бульон и се разбърква.
Така приготвената смес се слага на силен котлон, а щом закъкри, огънят се намалява на умерен към слаб и се оставя да ври 30-35 минути, като се разбърква периодично. Готовият сос е гъст, но е добре да го прецедите през по-широка цедка, за да останат парчетата лук и чесън извън него. Друг вариант е да го пюрирате с пасатор, за да стане гладък крем. Който и от двата случая да изберете, след това прехвърлете соса в стъклен съд с капак и приберете в хладилника. Ще ви издържи 2-3 седмици.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ