Борш с телешко и кнедли
Украинска супа по руска рецепта с месо, зеленчуци и малки хлебчета.
Необходими продукти:
За борша:
- 600 грама телешко
- 2 глави цвекло
- 300 грама зеле
- 4 картофа
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 сладка чушка
- 2 скилидки чесън
- 2 домата
- растителна мазнина
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. оцет
- копър, дафинов лист, черен пипер и сол на вкус
За соса:
- 2 с.л. растителна мазнина
- 3 скилидки чесън
- 7 с.л. вода
- 2 щипки сол
За кнедлите:
- 120 мл вода
- 320 грама брашно
- 2 ч.л. захар
- 10 грама мая
- 1 яйце
- масло или 2 ч.л. растителна мазнина за намазване на хлебчетата
Начин на приготвяне:
1. Сварете телешкото месо.
2. Цвеклото нарежете на тънки ленти.
3. Сложете цвеклото в бульона заедно с месото и добавете растителна мазнина, оцет, захар и сол. Оставете да къкри на слаб огън.
4. Наситнете лука и моркова, доматите обелете и нарежете на кубчета, а чушката - на малки хапки. Запържете ги в растителна мазнина.
5. Извадете месото от бульона и сложете в тенджерата зелето и картофите, нарязани на ситно. Варете за 15-20 минути.
6. Добавете цвеклото, черен пипер и дафинов лист, изсипете доматено-лучената запръжка и варете още 10 минути.
7. Нарежете на ситно месото, смесете го с чесъна за борша и наситнен пресен копър и върнете обратно в супата.
8. Добавете подправки на вкус и оставете да къкри на слаб огън за 30-40 минути.
9. Пригответе соса като смесите рендосания или скълцан чесън с водата и мазнината. Осолете.
10. Направете кнедлите като смесите 80 грама брашно с топла вода, захар, сол и мая и оставите на топло място да втасва докато удвои обема си.
11. Добавете останалото брашно, водата и замесете тесто.
12. Оформете малки топки, подредете ги без да се допират в тава, застлана с хартия за печене, разбийте яйцето и ги намажете с него.
13. Печете за 20 минути на 250 градуса.
14. Щом извадите от фурната, намажете коричката на кнедлите с масло.
15. Сервирайте заедно супата, кнедлите и соса и се насладете на уникално руско кулинарно трио.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ