Богато постно минестроне с два вида фасул
Студена лятна италианска супа минестроне с бял боб, зелен фасул, паста и зеленчуци в доматен сос.
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 2 средни глави лук - около 140-150 г общо
- 2 стебла целина
- 2 моркова - около 240-250 г общо
- 2 ч.л. сол (преценете дали бульонът ще е солен и намалете количеството, ако е необходимо)
- 2/3 ч.л. млян черен пипер
- 3 скилидки чесън
- 100-150 г замразен зелен фасул
- 400 г консерва бял боб (отцедено количество на зърната)
- 800 г консерва домати на кубчета в доматен сос
- 1 ч.л. с връх сушена мащерка
- лют пипер на вкус (около 1/2 ч.л.) и по желание
- 1-2 дафинови листа
- 1 ч.л. сух риган
- 1 л зеленчуков бульон (ако е солен, внимавайте с добавянето на сол; можете да разтворите 2 кубчета във вряла вода)
- 1 ч.л. захар
- 120 г макарони, фиде или друга дребна паста
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука и чесъна, морковите нарежете на тънки полумесеци, селърито - на малки кубчета, отцедете си зърната боб от соса на консервата.
2. В тендежра сипете зехтина и включете котлона на средна степен. Още преди да е загряла мазнината добавете лука, моркова и целината и бъркайте докато зацвърчи. След това си засечете още 8 минути и мешайте периодично.
3. Добавете чесъна, сол и пипер, замразения фасул, отцедения боб от консерва и залейте с доматите. Размешайте.
4. Овкусете с мащерка, лют пипер, дафинов лист и риган. Залейте с бульона. Ако е подгрят - по-добре. Щом кипне, намалете огъня на слаб към умерен, сложете капак и оставете да къкри 20 минути.
5. Сипете захарта и добавете избраната от вас паста. Оставете да се готви още толкова време, колкото е указано на опаковката на макароните или фидето.
6. Можете да консумирате както топла, така и студена.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ