Битербален - панирани агнешки кюфтета
Агнешки крокети със сос по рецепта от Фландрия.
Бон Апети
Излъчен на 07.03.2018
Вкусни топчета от агнешко месо с подправки и апетитна хрускава коричка, поднесени с млечен сос с чесън и джоджен готвят Лора и Стоян. Това е рецепта за агнешки кюфтенца или битербален от агнешко месо. Битербален е вид кюфте с панировка, което е идеално бирено мезе, но може да изпълни и функцията на основно ястие, стига да се сервира по-голяма порция.
Първо сваряваме ягнешка плешка като бульона овкусяваме със сол и пипер, клонка мащерка, моркови, целина и лук. Отпенваме по време на варенето, а след като месото е готово, почистваме и накъсваме на хапки. Прецеждаме си и част от ароматния бульон. Месото се овкусява със счукани в хаванче запечени бахар, кориандър и кимион. Приготвя се сос от разтопено масло, в което се запържва брашно и къкри с прецедения бульон. Сосът се обогатява с жълтъци и рендосан кашкавал и се изсипва върху месото, за да служи за спойка на кюфтетата.
А те се правят кокетни и кръгли, овалват се в брашно, после в разбити яйца, след това в галета и се пържат на маслена баня. По желание кюфтенцата се поднасят със сос от цедено кисело мляко с капки сок от лайм, намачкан чесън, наситнен пресен джоджен, сос Хариса и малко сол. А сега си представете вкусовата идилия, която представлява това ястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ