Бисквитен сладкиш с плънка от яйчен крем
Домашна торта без печене с обвивка от бисквити и плънка от яйчен крем с ванилия, масло и заквасена сметана.
Необходими продукти:
За крема:
- 200 г захар
- 4 с.л. царевично нишесте
- 3 яйца
- 400 мл заквасена сметана
- 100 г масло
- ванилия - есенция, екстракт или ванилова захар - сложете на вкус, но повечко
За блата:
- 350 г какаови чаени бисквити
- 130 г масло
Начин на приготвяне:
1. Започнете първо с блата - разтопете маслото. Бисквитите смелете на трохи в чопър. Смесете трохите и маслото и разбъркайте много добре. Заделете 1/3 от трохите.
2. Застелете дъното на форма за торти или ринг за сладкиши с падащо дъно и диаметър 20 см. с хартия за печене. Изсипете останалите трохи във формата и оформете основа и борд около 4-5 см. Натискайте с дъното на чаша, за да се спластят хубаво. Приберете в хладилник, а останалите 1/3 трохи оставете на стайна температура.
3. Продължете с крема като в касерола изсипете захарта и царевичното нишесте (не бъркайте с царевично брашно - различни продукти са) и ги смесите. Чукнете отгоре яйцата и разбийте. Може да използвате механична тел или миксер на слаба скорост.
4. В получения крем изсипете заквасената сметана и разбивайте докато сместа стане гладка.
5. Сложете касеролата на котлон и пуснете на слаб към умерен огън. Бъркайте 7-8 минути докато кремът се сгъсти.
6. Махнете от котлона и добавете маслото и ванилията. Маслото трябва да е студено. Мешайте докато се разтопи в топлия крем. После дръпнете крема настрана да се охлади. Ако прибирате в хладилник за по-бърз ефект, разбърквайте на всеки 4 минути, за да не хване дебела коричка.
7. Извадете стегнатата основа и налейте в нея крема. Отгоре поръсете заделените трохи и върнете в хладилник. Колкото повече време престоява на студено, толкова по-вкусна става. Добре е да не посягате към тортата поне 1:30 часа след като е готова.
Източник: YouTube/The Cooking Foodie
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ