Бадемови курабийки с лимонова глазура
Домашни сладки с ядки и лимонов крем.
Необходими продукти:
- 2 и половина чаши обикновено брашно
- 1 чаша смлени бадеми (или орехи)
- ¼ ч.л. сол
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 чаша неподсолено масло на стайна температура
- 1 и половина чаши захар
- 2 големи яйца
- 2 ч.л ванилов екстракт/есенция
- 2 ч.л. бадемов екстракт (по желание)
За глазурата:
- 2 чаши пудра захар
- 3 с.л. вода
- 1 ч.л. ванилов екстракт/есенция
- 1 и половина ч.л. лимонов екстракт или сокът от 2 лимона
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа, разбийте заедно брашното, бадемите, солта и бакпулвера.
2. В друга голяма купа, разбийте маслото и захарта, докато получите пухкава и лека смес. Добавете яйцата и ваниловия и бадемов екстракт и разбивайте, докато сместа стане хомогенна. Добавете брашнения микс и разбъркайте, така че да получите гладко тесто.
3. Разделете тестото на две половини и го увийте в синтетично фолио. Сложете в хладилник за поне един час.
4. Загрейте фурната на 180 градуса.
5. Извадете тестото от хладилника и го развийте върху леко набрашнена повърхност. Разточете тестото с дебелина половин сантиметър. Използвайте формички за сладки, за да изрежете сладките. Прехвърлете оформените сладки в подготвена тава застлана с пекарска хартия.
6. Печете 10 минути или докато покафенеят леко по краищата. Извадете от фурната и охладете.
На глазурата:
1. Смесете всички съставки за глазурата в средно голяма купа и бъркайте, докато получите гладка смес.
2. С бързи движения, нанесете глазурата върху курабийките. Оставете ги да съхнат няколко часа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ