Баба гануш - израелско постно ястие
Арабска гоздба с тахан и патладжани.
Необходими продукти:
- 2 големи патладжана
- ½ ч.ч. тахан
- 2 скилидки чесън
- 1 лимон
- зехтин
- сол
- кимион
Начин на приготвяне:
„Баба гануш“ е яхния с патладжани от Близкия Изток. Ястието има специфичен опушен вкус. Обикновено се сервира с питка.
1. Опечете патладжаните във фурна на 220°С за 45 мин.
2. Когато обвивката им почернее и загори, извадете патладжаните от печката, издълбайте вътрешността им и я поставете в друг съд.
3. Намачкайте вътрешността на патладжана с вилица и добавете тахана.
4. Добавете счукания чесън и изцедете сока на един лимон в сместа.
5. Добавете обилно количество зехтин.
6. Добавете сол, кимион и разбъркайте, докато получите гладка смес.
7. Сервирайте ястието изстудено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ