Ароматна пилешка каша с пълнозърнесто брашно
Домашна каша с бяло пилешко месо, бульон, чесън и пипер.
Когато вкъщи сготвим цяло пиле, семейството се нахвърля на кожичката, крилцата и бутчетата, а бялото месо винаги остава недоядено. Дали с ориз, с картофки, на грил или просто на фурна, поднесено със зелена салата след това, пиленцето е много вкусно, но бялото месо сякаш трябва да се готви отделно. Така е, защото бутчетата и гърдите се нуждаят от различна температура и време на готвене, за да бъдат сочни и апетитни, а когато печем цялото пернато заедно, едната част от него става или прекалено суха, или не съвсем готова. Затова опитните кулинари препоръчват да се готвят отделно бутчета и гърди. Бутчетата могат да бъдат направени панирани, печени, пържени, но бялото месо изисква особено внимание, за да придобие желаната сочност. И ако ви е останало от последното печене или варене, ето една идея как да нахраните цялото семейство с нещо питателно и апетитно – а именно, като направите традиционна българска пилешка каша. Разбира се, за ястието специално можете да си купите пилешки гърди, но ще трябва да ги сварите. В никакъв случай не изхвърляйте бульона от варенето – той ще ви свърши „златна“ работа в тази рецепта.
Необходими продукти:
- 500-600 грама бяло пилешко месо (сварено или взето от печено пиле)
- 6 с.л. брашно (опитайте с пълнозърнесто – кашата става с по-тъмен цвят, но и една идея по-полезна, а вкусът е отново зашеметяващ)
- 3-4 скилидки чесън
- 700-800 мл пилешки бульон (ако не разполагате с течността от варенето на птицата, разтворете 2 кубчета пилешки бульон в кипяща вода и добавете 1 с.л. сух микс от зеленчуци)
- 1 с.л. червен пипер
- 4 с.л. растителна мазнина за запържване
- сол и млян черен пипер на вкус
- наситнен пресен копър за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Преминалите през термична обработка пилешки гърди накъсайте на малки парченца. По-добре го направете с ръце, следвайки влакната на месото, отколкото да ги режете с нож. Така сосът ще има шанса да напои по-хубаво мръвчиците.
2. В дълбок тиган загрейте мазнината и сложете брашното, като разбърквате постоянно. Щом започне да покафенява, добавете и червения пипер.
3. Започнете да наливате от бульона. Сложете за начало 2-3 черпака и размешвайте докато всички брашнени валци се разпаднат и се получи гъст сос. Разредете го с още бульон. Използвайте дървена лъжица, за да не нараните покритието на съда.
4. Щом първото балонче от кипене на бульона вече е факт, прибавете месото и сипете още 2-3 черпака бульон. Оставете да къкри на умерен огън за 5-8 минути, като непрестанно следите гъстотата на ястието и мешате, за да не залепне по дъното. При нужда слагайте още от течността. Всяко бяло месо и всеки тип брашно абсорбират различно количество бульон, затова бъдете в постоянна готовност да реагирате според ситуацията.
5. Намачкайте чесъна и го добавете към кашата заедно с черен пипер и ако прецените, че има нужда – сложете сол. Размешайте добре и изгасете котлона, без да махате кашата от него още няколко минути. Така отгоре и отдолу ще образува апетитна коричка.
6. Разпределете в блюда и за финал поръсете с наситнен копър по желание. Ястието е мазничко, така че предвидете хляб и свежи зеленчуци за гарнитура. А след това просто му се насладете!
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ