Азиатски омлет вулкан с месо и ориз
Планина от яйца с плънка от пилешко, ориз, морски дарове и гъби.
Необходими продукти:
- 250 г пилешко филе
- 80 г ориз
- 1 глава лук
- 200 г скариди или сурими (можете да замените и с рулца от раци)
- 200 г пресни печурки
- 4 яйца
- 2-3 с.л. царевица от консерва или сварена
- сол и пипер на вкус
- соев сос на вкус (светъл)
- 3 скилидки чесън
- 100 мл мляко
- домат и магданоз
- кетчуп
Начин на приготвяне:
1. Оризът сварете в подсолена вода и отцедете хубаво. Смесете го с малко кетчуп така, че да се образува пюре. Можете да намачкате с вилица.
2. Пилешкото месо почистете, нарежете на малки хапки и овкусете със сол и пипер.
3. Скаридите сварете, ако са сурови, ако ли не - просто нарежете на хапчици.
4. Лука и гъбите наситнете, запържете първо лука до позлатяване в малко сгорещен зехтин, добавете гъбите, гответе до омекване и пресипете в купата, където вече чакат скаридите.
5. В тигана, в който сте готвили лука прехвърлете пилешките мръвчици и ги запечете хубаво от всички страни. Ако са прекалено сухи, можете да добавите малко мазнина. След това ги изсипете в купата с морските дарове и лучената запръжка.
6. Добавете вътре минатия през преса чесън, царевицата и наситнения магданоз (като си заделите и за украса). Овкусете със соев сос и разбъркайте. По желание можете да добавите и лют сос.
7. Разбийте яйцата с млякото и изпечете 4 омлета от сместа.
8. Покрйте купа с формата на хълм със стреч фолио. Върху него подредете стегнат три от омлетите, така че да притискат дъното и стените плътно. Тях притиснете с оризовата смес, а след това напълнете останалата сърцевина със сместа от продукти. Захлупете стегнато с последния омлет и приберете в хладилник.
9. Преди сервиране обърнете купата в огнеупорен съд и махнете фолиото. Притоплете на фурна. Украсете с домати и кетчуп на поднасяне. Трябва да прилича на вулкан, който бълва лава, а доматите представляват изхвърлената маса камъни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ