Агнешки гювеч с много зеленчуци
Печено агнешко в гювеч с моркови, тиквички, домати и картофи.
Бон Апети
Излъчен на 14.03.2018
Агнешко в тажин - това готвят Лора и Стоян, като залагат на специфичното месо от агнешка плешка, за да създадат едно ястие по марокански, изпечено в типичен съд за северноафриканските държави. Разликата между тажина (таджина) и традиционния български гювеч е във формата на капака. За какво благоприятства той, обяснява Стоян Сейменски във видеото, като съветва да не се притесняваме да използваме семейния земен гювеч (пръслен гювеч) за направа на това ястие.
Месото се обезкостява и се нарязва на хапки, които се овкусяват със сол и пипер. Нарязваме зеленчуците - лук на ситно, чесън на едро, тиквички на лентички, чери домати на половинки, картофи на лодки и обелени моркови на трески. След като сме готови с хамалогията в готвенето идва ред на подредбата.
На дъното на гювеча се изсипва наситнения лук. Върху него се подреждат мръвките, покапват се със зехтин и се налива малко вода. Отгоре полягват чесънчетата, морковите и чери доматите. След това редим на форма типи (шатра) лодките картофи като ги редуваме с гредички тиквички. Посоляваме и опипряме периодично пластовете и затваряме с капака.
Гювечът се поставя в студена фурна, която се пуска на 150 градуса и в следващите 3-4 часа забравяме да търсим ястието. А когато е готово, просто го поръсваме с листенца пресен магданоз и поднасяме.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ