Регистрация

Пълнен шаран със стафиди, ядки и домати

Пълнен шаран със стафиди, ядки и домати
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 6037

Риба за Никулден с плънка от домати, целина, стафиди, орехи и фъстъци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 шаран – около 1,5 – 2 кг
  • 2 пресни домата
  • 2 стръка целина
  • 30 г годжи бери (по желание)
  • 60 г стафиди
  • 50 г орехи
  • 50 г фъстъци
  • няколко стръка магданоз
  • 2 лимона
  • сол
  • босилек
  • кимион
  • лют пипер (по желание)
  • 20 мл зехтин
  • 150 мл вода

Начин на приготвяне:

1. Почистете рибата хубаво и я осолете стабилно отвътре и отвън. Оставете я да попива солта, докато приготвите плънката.

2. Нарежете доматите на малки кубчета, наситнете целината и магданоза, обелете и разполовете фъстъците и ги смесете в една купа.

3. Нарежете стафидите на 2 – няма да се лепят по ножа, ако предварително го намокрите. Прибавете ги към плънката заедно с нарязаните орехови ядки и целите годжи бери. Не смилайте орехите, защото вкусът им ще се загуби.

4. Смесете хубаво цялата плънка и добавете подправки на вкус.

5. Напълнете рибата и я зашийте хубаво с дебел концец.

6. Застелете тава с метално фолио за печене и сипете на дъното водата и зехтина. Поставете рибата, сложете от подправките по кожата й и завийте тавата с още фолио, така че парата да не излиза.

7. Печете в средата на предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 мин. После махнете фолиото и допечете, докато кората покафенее.

8. Насладете се на вкусния шаран докато е топъл в компанията на охладено вино и резени лимон или лимонов сок, които да изстискате върху месото.

9. Не забравяйте да поднесете купа с вода и лимонов сок, в която да се измиват пръстите, тъй като рибата се яде с ръце. Сложете също така и паничка за костите.

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
10
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта