Пълнен шаран със стафиди, ядки и домати
Риба за Никулден с плънка от домати, целина, стафиди, орехи и фъстъци.
Необходими продукти:
- 1 шаран – около 1,5 – 2 кг
- 2 пресни домата
- 2 стръка целина
- 30 г годжи бери (по желание)
- 60 г стафиди
- 50 г орехи
- 50 г фъстъци
- няколко стръка магданоз
- 2 лимона
- сол
- босилек
- кимион
- лют пипер (по желание)
- 20 мл зехтин
- 150 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Почистете рибата хубаво и я осолете стабилно отвътре и отвън. Оставете я да попива солта, докато приготвите плънката.
2. Нарежете доматите на малки кубчета, наситнете целината и магданоза, обелете и разполовете фъстъците и ги смесете в една купа.
3. Нарежете стафидите на 2 – няма да се лепят по ножа, ако предварително го намокрите. Прибавете ги към плънката заедно с нарязаните орехови ядки и целите годжи бери. Не смилайте орехите, защото вкусът им ще се загуби.
4. Смесете хубаво цялата плънка и добавете подправки на вкус.
5. Напълнете рибата и я зашийте хубаво с дебел концец.
6. Застелете тава с метално фолио за печене и сипете на дъното водата и зехтина. Поставете рибата, сложете от подправките по кожата й и завийте тавата с още фолио, така че парата да не излиза.
7. Печете в средата на предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 мин. После махнете фолиото и допечете, докато кората покафенее.
8. Насладете се на вкусния шаран докато е топъл в компанията на охладено вино и резени лимон или лимонов сок, които да изстискате върху месото.
9. Не забравяйте да поднесете купа с вода и лимонов сок, в която да се измиват пръстите, тъй като рибата се яде с ръце. Сложете също така и паничка за костите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ