Пълнени гъби със сирене и кашкавал
Гъбени кошнички с плънка от кашкавал и сирене.
Обичам това ястие в топлото време, защото освен ордьовър от него става и леко основно, което в жегите е хем засищащо, хем не дотежава на коремчето. В тази рецепта удвоих дозите, защото се оказа, че 14 гъбки са крайно недостатъчни, ако човек реши да сервира основно за себе си и половинката.
Необходими продукти:
- 24 големи печурки
- 250 г бяло сирене
- 50 мл доматен концентрат
- 100 г кашкавал
- чубрица
- листенца пресен босилек
Начин на приготвяне:
1. Почистете гъбите, измийте ги и махнете пънчетата.
2. Вземете си голяма тенджера и подредете вътре гъбите заедно с пънчетата. В тази рецепта стебълцата не се използват, но можете да си ги сварите и след това да си ги нарежете на кръгчета в някоя салата. Също така можете да ги запечете при гъбките и след това да си ги хапвате като мезенце. Не е добре да се изхвърля храна все пак.
3. Затиснете гъбите с обърната чиния, защото ще опитат да изплуват и няма да се сварят. Чак след това налейте вода, затиснете и с капака на тенджерата и варете 12 минути след кипването.
4. Охладете гъбите и ги подредете в голяма тава, застлана с хартия за печене като ги редите с отворчетата нагоре.
5. С пръсти трошете от сиренето и намачквайте на паста плътно в кошничките, докато ги напълните на 2/3. Работата с ръце е препоръчителна.
6. Поръсете чубрица отгоре и сложете по малко доматен концентрат. След това похлупете с парче кашкавал. Не рендосвайте, а режете кубчета.
7. По желание отгоре можете да сложите още малко подправки. Ако сиренето ви е обезсолено – посолете.
8. Запечете за 10-тина минути на фурна.
9. Поднесете с листенца пресен босилек или магданоз за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ