Яхния с испански чоризо, спанак и нахут
Наденица с домати, нахут и спанак.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. нахут, накиснат за една нощ и отцеден
- 1/4 ч.ч. плюс 2 с.л. зехтин
- 4 скилидки чесън, пресован
- 1 голяма глава лук, ситно нарязана на кубчета
- 2 консерви по 400 г цели домати, нарязани на ситно
- 250 г испански наденички чоризо, или друг вид наденица по избор, нарязани надлъжно и после на парчета (луни) от по ½ см.
- 250 г спанак (отстранете дебелите стъбла)
- сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. В средно голяма тенджера покрийте нахута с 5 см. вода и кипнете.
2. Когато кипне, намалете котлона и оставете да ври на слаб огън докато нахута омекне – около 2 часа (по време на варенето може да се наложи да добавите допълнително вода). Отцедете нахута и запазете 1 ч. ч. от водата.
3. В средно голяма емайлирана тенджерка загрейте зехтина. Прибавете чесъна и лука и ги запържете на средно силен котлон докато лука омекне – около 7 минути.
4. Прибавете доматите и гответе на средно силен огън докато започнат да цвърчат – около 4 минути.
5. Прибавете наденичките, сварения нахут и чашата вода от нахута, плюс сока от доматите и изчакайте да кипне.
6. Прибавете половината от спанака и разбъркайте. Когато поомекне, прибавете и останалата част от спанака.
7. Оставете яхнията да ври на средно слаб огън около 10 минути като разбърквате от време на време.
8. Овкусете със сол и черен пипер и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ