Регистрация

Яхния от свинско с картофи в бирен сос

Яхния от свинско с картофи в бирен сос
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1121

Задушено свинско в бира с картофи, бекон, зеленчуци и доматен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 100 г бекон
  • 800 г свинско
  • 2 с.л. олио
  • 200 г лук (2 средно големи глави)
  • 300 г моркови (2 средно големи моркова)
  • 4 големи скилидки чесън
  • 3 с.л. сладък пипер
  • 500 мл светла бира
  • 1 с.л. брашно + 50 мл студена вода
  • 250 мл смлени домати в доматен сос от консерва (или доматен сос)
  • 250 г сладки чушки
  • сол и пипер на вкус
  • 600 г картофи
  • 1 л бульон
  • заквасена сметана и магданоз за поднасяне по желание

Начин на приготвяне:

1. Бекона нарежете на тънки лентички, а свинското на хапки. Нарежете лука на парчета, а морковите разделете на четвъртини и след това превърнете в кубчета. Чушките също почистете и нарежете на правоъгълници с размер 1/3 от хапка. Остават картофите - запазете ги за по-късно или, ако режете сега, после накиснете във вода, за да не потъмнеят. Трябва да станат на парченца колкото средна по размер хапка.

2. Вземете си голяма тенджера с незалепващо покритие. Сложете на котлона, пуснете на умерен огън и изсипете вътре бекона. Гответе докато се посгърчи. Извадете в отделна чиния.

3. Засилете огъня. Гответе месото на два пъти, за да можете да обръщате и да се разпредели температурата равномерно. Изсипете първата половина и обръщайте от всички страни щом побелее. Ще отнеме около 4-5 минути общо. Работете с щипки - най-лесно е.

4. Когато сте готови с цялото месо, си го съберете в чинията с бекона. Сгорещете олиото и отново намалете огъня на умерен.

5. Гответе лука за 3 минути докато стане леко прозрачен. Добавете морковите и гответе още 3 минути при периодично бъркане.

6. Прибавете намачкания чесън и червения пипер и разбъркайте хубаво. Оставете да се загрее добре за 2 минути.

7. Налейте бирата, изчакайте да кипне и върнете в ястието свинското и бекона. Изчакайте пак да закъкри.

8. Разбъркайте брашното с водата и налейте на тънка струйка при постоянно мешане.

9. Залейте с доматения сос, добавете чушките, овкусете със сол  пипер и прибавете и картофите. Залейте с бульона, изчакайте да кипне, похлупете с капак и оставете да се готви на умерен котлон за 2 часа.

10. Сервирайте по желание с лъжичка заквасена сметана и поръска от наситнени магданозени листа. Парче хляб ще се върже идеално с този бульон от бира.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта