Ябълков пай с бутер тесто и сметана
Пай от бутер тесто с плънка от плодове и сметаново-яйчена заливка.
Необходими продукти:
- 1,5 с.л. царевично нишесте (не брашно)
- 150 мл гъста млечна сметана за готвене (не е необходимо да е сладкарска, но е задължително да е млечна, незаквасена и над 21% масленост)
- 1-4 с.л. захар
- щипка сол
- 2 яйца
- 500 г ябълки
- 50 мл лимонов сок
- 1 опаковка бутер тесто
- 1 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
1. В купа изсипете сметаната, добавете царевичното нишесте, захарта (преценете каква сладост искате и колко са сладки ябълките), щипка сол и яйцата. Разбийте с миксер докато захарта успешно се разтоври напълно.
2. Вземете листа бутер тесто и го замерете в тавичка 20х20 или 18х18 така че да отрежете от него парче, което да покрива дъното. Сложете го в тавата, а с обрезките оформете борд по стените на тавата.
3. Ябълките обелете, почистете и нарежете на шеснайсетини полумесеци. Залейте с лимоновия сок и разбъркайте. След това забодете в тестото на дъното с тънката част надолу леко под наклон.
4. Залейте със сметановата смес и поръсете с кафява захар отгоре.
5. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. След изваждане изчакайте да се охлади за 10 минути и извадете от тавата. Разрежете на 4 големи сочни парчета и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ