Регистрация

Шоколадови кексчета с лешници

Шоколадови кексчета с лешници
Средно   |   Порции 10   |   Видяна: 2149

Шоколадови хапки с масло и лешници.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 360 г масло
  • натурален кулинарен шоколад (около 500 г)
  • 1 ½ ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 пакетчета ванилия на прах (около 1 ч.л.)
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 4 яйца
  • средно голяма чаша шоколадови парченца
  • средно голяма чаша натрошени лешници

Начин на приготвяне:

1. Вземете тава от йенско стъкло и я покрийте с алуминиево фолио отвътре, а след това я намажете с масло, за да не залепнат шоколадовите кексчета. След това оставете тавата настрана. Предварително загрейте фурната до 180°С.

2. Сложете маслото в дълбока неръждаема тенджера и я сложете на слаб огън. След това добавете натуралния шоколад и бъркайте, докато напълно се разтопят с маслото и станат горещи. Изключете котлона и оставете сместа настрана.

3. В отделна купа сложете четирите яйца, захарта и ванилията, след това ги разбъркайте, докато получите хомогенна жълто-бяла смес.

4. Излейте сместа от разтопен шоколад и масло върху захарно-яйчната смес, след това разбийте, докато цялата смес стане кафява.

5. Добавете солта, брашното и бакпулвера и разбърквайте 8 мин., докато тестото стане гладко и хомогенно.

6. Изсипете шоколадовите парченца и натрошените лешници и разбърквайте на ръка с тел за разбиване, докато шоколадовите парченца и лешниците се разпределят из цялата смес.

7. Излейте сместа в тавата от йенско стъкло и я сложете във фурната за 35-40 мин., докато се опече. Можете да проверите с клечка за зъби дали сладкишът е готов (ако по клечката остане малко шоколад, значи кексът е готов).

8. Извадете го от фурната и го обърнете на обратно върху голяма тава. След това върху кекса сложете друга тава и отново го обърнете в първоначалното му положение.

9. Нарежете кекса на малки парчета и сервирайте със сладолед, ако желаете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта