Шоколадови кексчета с лешници
Шоколадови хапки с масло и лешници.
Необходими продукти:
- 360 г масло
- натурален кулинарен шоколад (около 500 г)
- 1 ½ ч.ч. захар
- 2 ч.ч. брашно
- 2 пакетчета ванилия на прах (около 1 ч.л.)
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. бакпулвер
- 4 яйца
- средно голяма чаша шоколадови парченца
- средно голяма чаша натрошени лешници
Начин на приготвяне:
1. Вземете тава от йенско стъкло и я покрийте с алуминиево фолио отвътре, а след това я намажете с масло, за да не залепнат шоколадовите кексчета. След това оставете тавата настрана. Предварително загрейте фурната до 180°С.
2. Сложете маслото в дълбока неръждаема тенджера и я сложете на слаб огън. След това добавете натуралния шоколад и бъркайте, докато напълно се разтопят с маслото и станат горещи. Изключете котлона и оставете сместа настрана.
3. В отделна купа сложете четирите яйца, захарта и ванилията, след това ги разбъркайте, докато получите хомогенна жълто-бяла смес.
4. Излейте сместа от разтопен шоколад и масло върху захарно-яйчната смес, след това разбийте, докато цялата смес стане кафява.
5. Добавете солта, брашното и бакпулвера и разбърквайте 8 мин., докато тестото стане гладко и хомогенно.
6. Изсипете шоколадовите парченца и натрошените лешници и разбърквайте на ръка с тел за разбиване, докато шоколадовите парченца и лешниците се разпределят из цялата смес.
7. Излейте сместа в тавата от йенско стъкло и я сложете във фурната за 35-40 мин., докато се опече. Можете да проверите с клечка за зъби дали сладкишът е готов (ако по клечката остане малко шоколад, значи кексът е готов).
8. Извадете го от фурната и го обърнете на обратно върху голяма тава. След това върху кекса сложете друга тава и отново го обърнете в първоначалното му положение.
9. Нарежете кекса на малки парчета и сервирайте със сладолед, ако желаете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ