Шишчета с халуми, домати и тиквички
Зеленчукови шишчета със сирене и босилков дресинг.
Необходими продукти:
- 1 малка или средна по размер тиквичка
- 100-150 г бяло твърдо сирене или халуми
- 20 бр. чери домати
- 4 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. лимонов сок
- 4-5 листа босилек
Начин на приготвяне:
1. Накиснете 4 дървени шишета във вода. Тиквичката измийте добре. С белачка за зеленчуци или тънко ренде, което прави слайсове, нарежете на тънки, почти прозрачни надлъжни слайсове. Вземете си само средните 16 слайса, за да са еднакви по размер и сравнително големи.
2. Нарежете сиренето на 16 кубчета. Взимайте слайс тиквичка и увивайте в него по парче сирене.
3. Чери доматите измийте. Вземете шиш и редете - домат, тиквичка, домат, тиквичка като започвате и завършвате с доматче. Така на всеки шиш трябва да съберете по 5 доматчета и 4 вързопчета с тиквички и сирене.
4. Намазнете с 1 с.л. зехтин грил тиган и сгорещете на умерен огън. Печете по 3-4 минути шишчетата от всяка от двете страни. Не обръщайте странично, за да не изтече сиренето.
5. Смесете 3 с.л. зехтин със солта, захарта и лимоновия сок и бъркайте докато захарта се разтвори. Добавете наситнените листа босилек.
6. Готовите и прехвърлени в плато шишчета залейте с дресинга и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ