Шифонови кексчета
Вкусни мъфини с глазура.
Необходими продукти:
- 21 с. л. брашно за сладкиши
- 1 1/2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сол
- 10 с. л. + 2 с.л. захар
- 1/4 ч. ч. вода
- 1/4 ч. ч. зеленчуково олио
- 1 1/2 ч. л. екстракт от ванилия
- 1/2 ч. л. калиев битартарат
- 5 големи яйца, белтъците и жълтъците отделно
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 160°С.
2. Сложете хартиени чашки за печене във формички за мъфини и оставете настрана.
3. В средна купа разбийте брашното, бакпулвера и солта.
4. Сложете жълтъците и 10с.л. захар в купата на миксер и разбивайте на висока скорост 1.5-2 мин. (докато сместа стане бледо-жълта.)
5. Прибавете водата, зеленчуковото олио и ванилията и разбийте до хомогенност.
6. Прибавете сухите продукти и разбъркайте докато се обединят.
7. Прехвърлете тестото в купа, докато разбивате белтъците.
8. Сложете белтъците и калиевия битартарат в чиста купа и разбивайте на висока скорост докато станат на пяна.
9. Намалете скоростта и бавно и постепенно добавете оставащите 2с.л. захар.
10. Увеличете скоростта и продължете да разбивате докато започнат да се образуват връхчета, около 2-3 мин.
11. Прехвърлете 1/3 от белтъците към течното тесто и бъркайте докато се обединят.
12. Прибавете оставащите белтъци и внимателно смесете.
13. Сложете течното тесто в приготвените формички, като разпределяте равномерно по чашките.
14. Сложете тавичката по средата на фурната.
15. Печете 30 мин., докато клечка за зъби излиза чиста. Извадете от фурната и оставете на решетка да се охладят преди да глазирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ