Регистрация

Ризото с домати, босилек и целина

Ризото с домати, босилек и целина
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 1341

Безмесно ризото със зеленчуци и масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 стебло целина (селъри - без листата)
  • 350 г твърди домати
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. зехтин за готвене
  • 60 г масло
  • 250 г ориз за ризото (арборио, балдо или друг)
  • 150 мл бяло вино
  • 800 мл бульон
  • 1 ч.л. суха мента
  • 1 с.л. сол
  • 10 листа пресен босилек
  • 50 г пармезан или 50 г фино рендосан твърд кашкавал

Начин на приготвяне:

1. Нарежете на много ситно целината и лука. Доматите измийте добре, разполовете и махнете точицата. След това изгребете с лъжица меката сърцевина със семките, а твърдите части нарежете на ситни кубченца.

2. Сипете зехтина в голям тиган и сложете да се загрява на слаб към умерен огън. Пуснете в него 20 г масло, разбъркайте и щом се разтопи, добавете лука. Бъркайте и гответе 3-4 минути. Не трябва да потъмнява.

3. Добавете целината и гответе още 2 минути.

4. Сложете бульона да загрява на съседен котлон. Трябва да е врял - около 90 градуса. Можете да разтоврите кубчета пилешки или зеленчуков бульон във вода, но истинското ризото се прави с домашен бульон. Ако все пак използвате кубчета, не солете ястието, защото фабричните бульони са достатъчно солени.

5. Изсипете ориза в тигана без да го миете - нишестето от него придава традиционната ризото текстура.

6. Бъркайте и гответе 2 минути, налейте бялото вино, размешайте и оставете зърната да го абсорбират.

7. Налейте 200 мл от бульона, разбъркайте и оставете да се абсорбира. Повторете още 2 пъти наливането, мешането и изчакването.

8. Овкусете със сол и мента, прибавете доматите, разбъркайте и налейте 100 мл бульон. Изчакайте да се абсорбира и сипете и последните 100 мл. Отгоре пуснете останалото масло, нарязано на кубчета и бъркайте докато се разтопи.

9. Добавете наситнени пресни листа босилек и рендосан кашкавал или пармезан. Разбъркайте и изчакайте 2 минути докато се получи зашеметяващата кашообразна текстура на ризотото.

10. Сервирайте по желание с украса от пресни връхчета босилек и резени домат или листенцата от стръка целина.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта