Чили кон карне - яхния с кайма, боб и зеленчуци
Мексиканско ястие с подлютена кайма в доматен сос с лук, чушки и червен боб.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 300 г лук (2 средни глави)
- 1-2 червени сладки чушки
- 1-2 червени люти чушлета
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 2 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. чесън на прах или гранули
- 1 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. лют пипер на люспи
- 1 с.л. кафява захар
- 1 с.л. сол
- 900 г телешка кайма
- 400 мл консерва нарязани домати в доматен сос
- 600 мл телешки бульон (ако разтваряте кубче във вода не солете, защото готовите бульони съдържат доста сол)
- 400 г червен боб от консерва (отцедено тегло)
- люта чушка и листа магданоз/кориандър (пресен) за декорация при подансяне
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука, сладките чушки нарежете на малки кубчета, а лютите - на тънки шайби.
2. Сипете в тенджера олиото, запържете лука за 3-4 минути на умерен огън в мазнината, добавете чушките (сладки и люти) и гответе още 2 минути при периодично разбъркване.
3. Овкусете с изброените подправки и изсипете каймата. Гответе и разрохкквайте докато се разпадне на трохи.
4. Залейте с консервата домати, разбъркайте хубаво и сипете бульона. Изчакайте да заври, намалете огъня на слаб към умерен, сложете капак и оставете да се готви 25 минути.
5. Отцедете бобените зърна от водата на консервата и ги добавете в тенджерата. Щом ястието заври, сложете капак и гответе още 5 минути. Махнете похлупака и оставете да къкри финални 5 минути.
6. Поднесете топло с украса от листа пресни подправки и резени люто чушле по желание. Сервирайте хляб, защото чили кон карне е пикантно, пък и има сосче за топкане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ