Чийз бургер Рок ит при махмурлук
Хамбургер с телешко, чедър и глезотийки бори демоните след тежък запой.
Готвачът на столичното заведение за вкусна храна и тежка музика Рок ит съветва да заменим традиционната шкембе чорба с апетитна и питателна храна, която по неговите думи гарантирано се справя с изтрезняването и дерзанията на организма след тежък запой. Това е бургерът с телешко месо - мръвка богата на витамини от групата В, мазнини и микроелементи, които парират гаденето и главоболието и възвръщат на тялото онова приятно усещане за виталност и комфорт, за което копнее след тежък запой. Ето и рецептата на Рок ит за чийз бургер трезве:
Необходими продукти:
- 1 питка за бургери
- 1 телешко кюфте (Заведенето работи с бургери от породата Black angus. Това са теленца с изискана мръвка с плътен аромат и крехка структура на месото.)
- 1 плочка чедър за сандвичи
- 1 кисела краставичка
- 1 голям сочен резен домат на кръгче
- лист айсберг
- малко майонеза
За лученото конфи (по желание):
- лук
- балсамов оцет (тъмен)
- червено вино
- кафява захар
- щипка-две мащерка
За барбекю соса (по желание):
- лук
- пасирани пресни домати
- люта чушка
- мащерка
- пушен пипер
- захар
- розмарин
Начин на приготвяне:
1. Запечете телешкото кюфте на плоча добре и от двете страни. Сложете паралелно с него да се запича и хлебчето за сандвича.
2. Когато месото е почти готово от втората си страна, върху него сложете плочката чедър, за да се разтопи и разтече апетитно от топлината на още къкрещата мръвчица.
3. Върху долната част на питката подреждате пресен айсберг, резенче домат и кисели краставички. Покривате ги с кюфтето, като сиренето остава отгоре. Върху него слагате от конфито. Намазвате капачето на сандвича с майонеза от вътрешната страна и захлупвате сандвича.
На лученото конфи:
1. Нарязвате лука на полумесеци и го карамелизирате в останалите съставки. Щом придобие кафеникъв цвят, го отстранете от котлона. Използвайте конфито заедно с отделилия се в тигана сос, който не е много, но има силен меко-сладникав вкус. Направете си по-голяма доза от необходимата за един сандвич - ще можете да го използвате и за други ястия като паста и сандвичи. Съхранявайте в стъклен буркан в хладилника до седмица.
На барбекю соса:
1. Запържете лука в малко мазнина по желание.
2. Пасирайте доматите с лютата чушка и ги прибавете към запръжката.
3. Овкусете с останалите подправки.
4. Остатъкът от соса съхранете в стъклен съд с капак в хладилник. Можете да го поднесете и към печени меса.
Този сандвич можете да хапнете в рок клуб Рок ит, придружен от пържени картофки и яка жица!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ