Чийзкейк с бял шоколад
Сладкиш с бял шоколад, сметана и маскарпоне.
Необходими продукти:
За основата:
- 50 г захар
- 100 г масло на стайна температура
- 150 г брашно
- 1 яйце
- 1/2 ч.л. лимонова кора
- ванилия (ванилова есенция, захар или ампула)
За чийзкрема:
- 4 яйца
- 350 г маскарпоне
- 1 опаковка крем сирене
- 80 мл животинска сметана
- ванилия
- 250 г бял шоколад
За шоколадовата коричка:
- 100 мл животинска сметана
- 200 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
1. С миксер на средна степен в купа разбийте маслото със захарта и добавете яйцето. След това прибавете лимоновата кора и ванилията. Постепенно изсипвайте брашното в сместа при непрестанно бъркане. Застелете кръгла тава с хартия за печене, изсипете вътре тестото и печете на 160 градуса за 15 минути. Преценете си съда така, че балтът да не стане много тънък или прекалено дебел. Ще ви трябват и високи бордове, за да може да се доизградят и останалите пластове на десерта.
2. Преминаваме към чийзкрема като сметаната се загрява почти до кипване и с нея се залива натрошения бял шоколад. След това размешвайте с шпатула до хомогенизиране. Ако стане наложително, загрейте сместа на водна баня. На ниска скорост разбийте яйцата, добавете маскарпонето с крем сиренето, после ванилия и изсипете сметаново-шоколадовата смес. Бъркайте докато стане гладък крем.
3. Готовия блат залейте с крема и върнете във вече изключената фурна, която трябва да е загрята на 160 градуса. Оставете вътре за 45 минути, след това я включете отново на 160 градуса и без да вадите сладкиша, му засечете още 15 минути престой в печката. После махнете от фурната и охладете, без да вадите от тавата.
4. Сметаната за шоколадовата заливка загрейте до кипване, а шоколада натрошете. Вече сте го правили в тази рецепта. После залейте шоколада със сметаната, изчакайте няколко минути и разбъркайте, за да се разтопи. Накрая разбийте с миксер на слаба степен.
5. Охладения чийзкейк залейте с глазурата и приберете в хладилник да стегне за няколко часа. Чак след това с помощта на хартията за печене го извадете от формичката. Можете да декорирате с плодове или друга украса по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ